Drottningholms slottspark – från strikt barockträdgård till lummig engelsk park
Vandra från slottets barockträdgård vidare in i den engelska parken, som med sina dammar och kanaler, vackra broar, stora gräsmattor, alléer och träddungar är en perfekt plats för en kort eller lång vilopaus.
Vid en promenad genom Drottningholms slottspark kan du enkelt förflytta dig mellan en strikt formträdgård planerad i slutet av 1600-talet, en friare engelsk park påbörjad ungefär 100 år senare och intimare boské-kvarter från 1760-talet vid Kina slott. Partierna med sina tydliga karaktärsdrag vittnar om såväl skiftande stilideal som lång kontinuitet.
Trädgårdstraditionen går emellertid längre tillbaka än så och redan under Johan III:s tid vid 1500-talets slut fanns en trädgård vid Drottningholm, belägen vid den nuvarande tennisplanen strax öster om teatern.
I Drottningholms slottspark vandrar du genom historiska stilideal från 1600-talets barock till engelsk park på sent 1700-tal.
Barockträdgården
Barockträdgården tillkom på slutet av 1600-talet på drottning Hedvig Eleonoras initiativ, under ledning av slottsarkitekterna Nicodemus Tessin d ä och Nicodemus Tessin d y. Trädgården ligger i anslutning till slottet, omgärdad av fyrradiga lindalléer. Arkitekterna inspirerades av nyanlagda slottsträdgårdar i Frankrike där idealet var strikt, tuktat och symmetriskt.
Bronsskulpturerna i parken är gjutna kopior efter original av den nederländska skulptören Adriaen de Vries. Skulpturerna kom till Sverige som krigsbyten från Prag 1648 och Fredriksborg i Danmark 1659. Originalen finn idag att se på Museum de Vries.
Förutom inramningen av lindalléer omfattar barockträdgården broderiparterren närmast slottet, som utgjordes av ett rikt komponerat mönster av klippta buxbomhäckar och färgat grus. Därefter den något högre belägna vattenparterren med 12 mindre fontäner och Herkulesfontänen i centrum, kaskader och boskéerna och som fond den stora boskén kallad Stjärnan.
Barockträdgården förföll under 1800-talet men restaurerades på 1950–60-talen på initiativ av Gustav VI Adolf.
Trädgården runt Kina slott
Vid mitten av 1700-talet anlades trädgården runt Kina slott. Vid denna tid började man överge det strikta trädgårdsidealet för en mer naturlig park. Drottning Lovisa Ulrika tog intryck av de nya idéerna och lät Kina slotts arkitekt, Carl Fredrik Adelcrantz, plantera kastanjealléerna runt Kina som siktgator ut i landskapet.
Boskéerna öster om slottet planerades som bersåer, med stora burar, voljärer, för bland annat exotiska fåglar. En av dessa burar finns kvar men i mycket förändrat skick. Bortom boskéerna anlades ett menageri. Kvar i dag finns endast en damm. Bakom slottet tar en svensk blandskog vid och vilket ger området en ”vild” och naturromantisk inramning.
Visste du att drottning Lovisa Ulrika fick Kina slott i födelsedagspresent 1753 av Kung Adolf Fredrik? /Welma
Engelska parken
När Gustav III övertog Drottningholm år 1777 ville han införliva det nya parkidealet från England, den naturliga landskapsparken, i slottsparken. Fredrik Magnus Piper, som studerat det engelska trädgårdsidealet på plats, fick 1780 i uppdrag att skapa en sådan anläggning norr om barockträdgården.
Den engelska parken består av två dammar med kanaler, öar och vackra broar, stora gräsmattor samt träd i alléer och dungar. Runt hela parken slingrar sig promenadvägar och genom den sträcker sig siktgator, som ger utblickar och vyer över landskapet.
- Text: Kungligaslotten.se
- Foto: Lisa Raihle Rehbäck