https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/EK1.png

En kopp kaffe? Det blir 40 miljoner kronor tack!

Lite inflation är bra, deflation är mindre bra men hyperinflation är en ren mardröm. Missa inte att göra ett besök till Ekonomiska museet och utställningen Hyperinflation – ofrivilliga miljonärer och värdelösa pengar som med både historiska och nutida exempel belyser detta ekonomiska krisläge ur flera perspektiv.

Publicerat i april 2021

​I den nya utställningen Hyperinflation får du inte bara lära dig rent teoretiskt om det ekonomiska kristillstånd som är hyperinflation utan även vad konsekvenserna blir för det drabbade landets/ländernas invånare. Hur känns det att bo i ett land där den allmänna prisnivån ökar med 50% per månad eller 500% per år? Går det ens att föreställa sig konsekvenserna av att värdet på pengarna minskar varje timme? 

Utställningen lyfter bland annat Venezuela, ett land som befunnit sig i hyperinflation sedan 2016. Där har pengarna förlorat så mycket i värde att det är mer lönsamt att sälja sedlar som souvenirer än att handla med dem. Efter 5 år av detta ekonomiska krisläge har landets befolkning i snitt gått ner 9 kg/invånare, främst med anledning av att man inte har råd att äta sig mätt. 

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/EK2.png
En börs och en svan tillverkade av värdelösa sedlar i Venezuela.

Gör dig redo för att uppleva en tankeväckande och lärorik utställning som på ett pedagogiskt och grundläggande vis redogör för de ekonomiska begreppet och konsekvenserna av hyperinflation. Missa inte heller museets audioguide som gör intressanta nedslag i utställningen. Den som vill kan även ta del av audioguiden hemifrån – då hittar du den här! Där finns även fördjupande poddavsnitt för alla som verkligen vill nörda ner sig i ämnet.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/DK3.jpg
I audioguiden får du bland annat höra om den högsta valören någonsin på hundra miljoner biljoner pengö som gavs ut i Ungern efter andra världskriget.

Om Ekonomiska museet

Ekonomiska museet – tidigare Kungliga myntkabinettet, delar numera adress med Historiska museet. Museets uppdrag är att lyfta fram föremål och ekonomiska teman för att inspirera och väcka nyfikenhet kring ekonomins roll i historien och i samhället idag. I museets samling finns över 650 000 föremål – som mynt, sedlar, medaljer och andra föremål som kan berätta om ekonomi, handel, historia och kultur. 

Museet har även ett stort utbud av digitala föreläsningar där de på ett inspirerande sätt pratar om pengar på ett ekonomiskt folkbildande sätt.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/EK4.jpg