https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/km1.jpg

Ett hus fyllt av musik och vacker arkitektur

Hypermoderna konsertsalar med den senaste tekniken för den allra bästa musikupplevelsen. Därtill fler än 300 gratiskonserter varje år. Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte. Kom till Kungliga Musikhögskolan och upplev med egna ögon och öron!

Reportaget publicerades hösten 2017

Som en enorm glaskub tornar nya Kungliga Musikhögskolan, KMH, upp sig på Valhallavägen. Skolan är något utöver det vanliga, både till arkitektur och inne-håll. Invändigt har byggnaden högt i tak, ljusa material och böljande former som för tankarna till musikaliska rytmer. Delar av väggarna och taket är täckta med perforerad mässing som påminner om de brassinstrument som många av studenterna här spelar. Allt är noga genomtänkt, såväl arkitektoniskt som akustiskt. Huset, som är ritat av AIX Arkitekter, har tre supermoderna konsertsalar med den allra senaste tekniken i form av ljud och ljus.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/km2.jpg
Kungliga Musikhögskolan på Valhallavägen i Stockholm är ritad av AIX Arkitekter.

– Kungasalen är störst med sina 529 platser och en stor teleskopläktare. Här spelar KMH:s symfoniorkester och större ensembler. De andra två, Nathan Milsteinsalen och Lilla salen rymmer cirka 100 åhörare var och är anpassade för akustisk respektive elförstärkt musik i lite mindre skala, säger Per Sjöberg, konsert- och eventproducent på skolan.

Trots att höstterminen just startat har han redan fullt upp med att planera höstens alla studentkonserter. Konserter som är helt gratis för allmänheten att besöka!

– De flesta kurser här på skolan avslutas med en examination i konsertform. Därför har vi cirka 300 konserter per år. Alla är öppna för allmänheten och det är fri entré, säger Per Sjöberg.

Det enda man behöver göra är att boka sin gratisbiljett via KMH:s webbplats, för att vara säker på att få plats. Först till kvarn gäller.

– Sedan vi fick våra nya lokaler har publiken ökat rejält, från i snitt 15–20 personer till mellan 80 och 100 vid varje konsert. Det är jätteroligt och väldigt viktigt för våra studenter. Det är ju faktiskt främst för dem som konserterna är till. När de får spela för en riktig publik blir det något helt annat än att bara spela för sina lärare och kurskamrater.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/05/kmh10.jpg

På KMH går cirka 900 studenter. Skolan lockar cirka 2 000 personer att söka varje år och konkurrensen är stenhård, bara 200 nya studenter antas årligen. Här har välkända musiker som Malena Ernman, Peter Jöback, Lena Willemark och Martin Fröst, för att bara nämna några, gått.

Eftersom KMH:s utbildningar spänner över allt från folkmusik och jazz till elektroakustik, klassisk musik och musik- och medieproduktion så är konserterna lika varierande. Hit kan du komma för att lyssna till en jazztrios sköna toner såväl som en pampig orgelkonsert eller en hel symfoniorkester. Konserterna ges både under dagtid och på kvällar.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/05/kmh05.jpg

Det finns även andra sätt som allmänheten och studenterna på KMH samverkar. Skolan erbjuder nämligen övningsundervisning i både sång och instrument till både vuxna och barn på olika nivåer. För att bli övningselev till musiklärarstudenterna anmäler man sitt intresse på KMH:s webbplats och sedan får man komma på ett prov för att se vilken nivå som gäller. Har man lyckan att bli antagen som övningselev betalar man en terminsavgift och instrumentet står man för själv. Kursen brukar pågå i cirka tio veckor och som övningselev förväntas man delta på studenternas examination. Men det gäller att vara ute i god tid. Kurserna är populära och fylls upp snabbt.

Visste du att på Kungl. Musikhögskolan finns det över 80 flyglar och skolan har hela 3 pianotekniker /Welma

Och det är inte bara konserterna och övnings- lektionerna som är öppna för allmänheten. Den intresserade kan även anmäla sig till guidade visningar av Kungl. Musikhögskolan. Under första året hade KMH flera sådana visningar i veckan, nu har man valt att dra ner något på antalet.

– Det är av hänsyn till vår ordinarie verksamhet. Vi har fortfarande ett antal visningar i höst, dock är de redan fullbokade, säger Per Sjöberg och nämner att det för det mesta rör sig om gruppvisningar för olika föreningar och att dessa däremot inte är gratis. Till våren kommer de troligen att fortsätta med visningar mindre skala.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/km-3.jpg
De flesta kurserna på KMH avslutas med en examination i konsertform.

En annan del av KMH som är öppen för allmänheten är restaurangen Oktav, som ligger längst bak i den stora foajén som är husets hjärta. Hit kommer inte bara skolans studenter och personal, utan hit lockas även många av dem som arbetar i närheten, eller de som har varit och lyssnat på en lunchkonsert och vill äta en bit god mat efteråt.

Strax intill entrén till det moderna glashuset ligger, som en kontrast, en vacker gammal tegel- byggnad från förra sekelskiftet. Det k-märkta före detta stallet till Swartlings ridskola har numera omvandlats till skolbibliotek. Där det förr stod hästar i spiltorna står nu bokhyllor fyllda med litteratur om musik och musikpedagogik av olika slag. Även hit är allmänheten välkommen under vissa tider.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/05/kmh02.jpg

– Vi har inga hemlån, men man får gärna komma hit och läsa böcker på plats, säger bibliotekschef Karin Nordgren, och tillägger att biblioteket är öppet mellan 12 och 16 måndag till torsdag och 13 till 15 på fredagar.

Så vad väntar du på? Sätt dig på tunnelbanans röda linje, kliv av vid Stadion, kliv in i Kungliga Musikhögskolan och låt dig väl smaka av ljuv musik, spektakulär arkitektur, skön litteratur och ett gott mål mat!

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/05/kmh22.jpg