Scenkonstmuseet – ett helt nytt museum
Den nyrenoverade gamla industribyggnaden (och militärens bageri under 300 år) på Östermalm i Stockholm kommer att fyllas med allt som har med scenkonst att göra. Welma pratade med kommunikatören Hillevi Berg Niska som berättade om allt kul som händer på museet.
Vad kan man göra på Scenkonstmuseet?
– Du som kommer till Scenkonstmuseet kliver in i teaterns, musikens och dansens värld, framför och bakom kulisserna, genom nedslag i nutid och historien. Oavsett vem du är, om du spelat teater, sjungit eller dansat förut kan du upptäcka och utforska skapandet. Utställningen På scen är vår huvudutställning där föremål, bilder, videor och ljud, alla med egna historier att berätta, varvas med interaktiva stationer där besökaren kan sätta både sig själv och olika instrument i rörelse. Vad sägs till exempel om att skapa musik med hjälp av tärningar, där varje sida av tärningen har ett eget ljud samplat av instrument från våra samlingar? Eller söka bland över 100 år gamla bilder av olika dansposer genom att ställa dig i din favoritposition? Du kommer också att kunna kliva rakt in i en dansföreställning och upptäcka vad en maskör gör genom att testa hur det är att bära teatermask. Självklart kommer du också att kunna förkovra dig i teaterdockor, instrument, teaterdräkter, dansskor och mycket annat. Parallellt med huvudutställningen På Scen öppnar också …and it’s gone, en installation av Bogdan Szyber och Carina Reich, om det omöjliga i att bevara och ställa ut scenkonsten. Där kan besökaren gå runt i ett arkiv av försvunna ögonblick. Allt på museet är ju nytt och vi är nog helt ensamma om de interaktiva montrarna.
Hur ser museet ut på insidan?
– Den gamla byggnaden från 1600-talet har renoverats och ger nu plats åt ett modernt och tillgängligt museum. På tre våningsplan ryms utställningar, ateljé, butik, en stor publik lokal, ytor för workshops och en restaurang.
Scenkonst – vad ryms inom begreppet?
– Allt som du gör professionellt på en scen! Vi lyfter fram många uttryck, yrken och hantverk. En dräkt från Ludwig XIV:s hovbalett platsar lika självklart som rapparen Erik Lundins handskrivna texter och ett dockskåp från en Suzanne Osten-uppsättning. Till hösten öppnar till exempel en utställning om svensk hiphopmusik.
Varför tycker du att man ska besöka Scenkonstmuseet?
– Tror inte att det finns något annat museum som kan erbjuda det fokus besökaren får. Här kan man skapa själv och testa scenkonstarterna på ett helt unikt sätt. Man kan prova dans, musik, teater, att röra sig och göra ljud och kompositioner. Man är verkligen en aktiv deltagare när man befinner sig i det samspel stationerna erbjuder.
- Text: Anna Lekberg
- Foto: Jeanette Hägglund