Klarascenen: Monolit Polygon

Kulturhuset Stadsteatern – Klarascenen

Senast uppdaterad 2018-10-05

Beskrivning
I dansföreställningen Monolit Polygon skapar koreografen Virpi Pahkinen en sinnrik värld för en stor ensemble med visuella (o)möjligheter; fugor av kroppar som bitar i ett pussel, kroppar som halkar in i varandra och fyller ut varandras tomrum. 

Inspirationen till verket tar sats ur den holländska bildkonstnären och grafikern M.C. Eschers matematisk-organiska illusioner, kristallografiska speglingar och figurer av eviga band i obegränsade rum.

I Monolit Polygon spelar Pahkinen med perspektivens lagar och vrider på vedertagna begrepp om upp och ner, bak och fram. En sammansvetsad grupp kan andas i samma takt eller krackelera i individuella komponenter. Det finns spänning mellan ordning och kaos, frihet och ofrihet. Det finns växling mellan igenkännandet av flock och flod och den tappade pärlan i kedjan. 

Verket går från monolitisk täthet till polygona förbindelser, från triangel till apeirogon. 

Polygoner eller månghörningar är ett samlingsnamn för tvådimensionella geometriska figurer i form av slutna kurvor bestående av ett ändligt antal räta linjesegment i planet.  

Om Virpi Pahkinen
Flerfaldigt prisbelönta koreografen Virpi Pahkinen har turnerat sina verk i Sverige och världen i över 45 länder. I sin dubbla koreograf- och dansarroll har hon uppträtt på festivaler och scener i bland annat Australien, Mexico, USA, Sydafrika och Libanon. 

Pahkinen har gjort beställningsverk för både kompanier och institutioner såsom Vietnams nationalbalett, North 59°, Skånes Dansteater och Ballet Poznanski. I maj 2017 hade verket Cantus Arcticus för 15 dansare urpremiär på Finlands nationalbalett i Helsingfors. Samma år i november uruppfördes Deep Time på Dansens Hus.

Pahkinen har belönats med den kungliga medaljen Litteris et Artibus för sina framstående insatser som dansare och koreograf. 2013 gavs hennes debutroman Ormbäraren ut på MBM förlag och samma år sommarpratade hon i Sveriges Radio P1. Lyssna här: https://t.sr.se/2v0Xwu6

www.pahkinen.com 

Med stöd av Statens kulturråd och Stockholms stad. Produktionen är ett samarbete mellan Virpi Pahkinen Dance Company, Balettakademien Stockholm och Kulturhuset Stadsteatern.

HITTA HIT

Tunnelbana:
T-centralen
Kostnad

Pris: vuxen 300 kr, pensionär 270 kr, student 210 kr, barn 100 kr.

Info
Bra att veta
  • Hiss och ramperJa
  • RestaurangJa
  • BarJa
  • KaféJa
Karta

WELMAS FAVORITER JUST NU!