Möt trickstern – beundrad och jagad på samma gång!

Welma fick en pratstund med nya museichefen Christer Mellstrand på Spritmuseum, som tar oss med på en resa till Stockholm för 100 år sedan – en stad fylld av smugglare, langare och fifflare.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/11/christer-e1709301395727.png
Christer Mellstrand tillträdde rollen som museichef på Spritmuseum i våras. Foto: Janne Danielsson

Vad är True Crime för slags utställning?

– I våras föddes ett embryo till en utställningsidé som var att vi ville berätta om alkohol och brottslighet på olika sätt. Eftersom vi är ett dryckesmuseum och jobbar med svensk dryckeskultur så är ju den svenska förbudstiden väldigt intressant och tiden är också en väldigt väsentlig del utav svensk historia. Är man intresserad av svensk dryckeskultur och alkoholpolitik då är just den här perioden väldigt spännande.

Vad hände i Sverige under förbudstiden?

– Även om det inte var ett totalförbud här som det var i flera andra länder så var det en period som skapade en fiffighet hos de som tyckte att alkoholen skulle vara tillgänglig. Vi valde att skapa en utställning där hjälten i utställningen är trickstern, alltså fifflaren.

– Scenen är Stockholm under 1920–30-talet och det som står på spel är friheten för folket, där hindret är överheten och myndigheterna. Den berättar om vilka de här människorna var – smugglarna, langarna, fifflarna, hembrännarna och allt vad det nu var för någonting.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/11/utstallning2-e1709301380357.png
Riktiga personer och riktiga fall. I True Crime möter du några av myndigheternas största fiender. Foto: Robert Eklund

Har alla karaktärer som finns med i utställningen funnits på riktigt?

– Det är riktiga karaktärer och riktiga fall. De var ju kändisar på den här tiden. De var myndigheternas stora skräck, men det var också många som beundrade dem. Här får man möta Anna Lovisa Lindblom som langar sprit ur sin blomsterlåda genom fönstret och ”Gubben med käpp” som säljer sprit genom att man kan ta en hutt från hans käpp.

Skärgården och havet har även en central plats i utställningen – varför då?

– Skärgården spelar en viktig roll då det var därifrån den illegala spriten kom in. Smugglarna låg hela tiden steget före polisen och använde ny teknik för att lyckas. De hade alltifrån supermoderna motorbåtar, medan poliserna på den här tiden kom jagande efter i roddbåtar. Smugglarna hängde sina spritdunkar efter båtarna och om polisen kom så klippte man av vajern som hängde efter. Man var även så fiffig att man konstruerat ett system som gjorde så att lasten flöt upp till ytan igen. Efter några timmar gick det bra att åka tillbaka och hämta drycken.

Utställningen är väldigt visuell, rolig och lite dråplig. Den är bara så härlig att kliva in i!

Christer Mellstrand, museichef

Berätta om Lättgroggen!

– Företeelsen Lättgrogg föddes på Hasselbacken på Djurgården 1921, där man sa att man var tvungen att sitta ner och äta för att dricka alkohol och inte bara stå och hänga i baren. Man fick heller inte dricka mer än två lättgroggar under samma besök. En lättgrogg var då 2,5 centiliter sprit och 30 centiliter groggvirke. I utställningen finns ett lönnfack där den som går en guidad visning kan få sig en liten påfyllning i sin Lättgrogg och bryta mot alla regler som var på den tiden.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/11/utstallning1-e1709301366713.png
Utställningens stämningsfulla och nostalgiska illustrationer är skapade av serietecknaren Jakob Nilsson. Foto: Robert Eklund

Hur skulle du beskriva utställningen?

– Jag tycker att den är kul, detaljrik, lättsam men också en gravallvarlig berättelse om en tid då svenskarna söker hjälp och super ihjäl sig – bokstavligt talat. Men också om vad som händer när en repressiv stat tar över. Vad blir följden av det?  Det är inte bara en beskrivning av en företeelse utan också en tankeväckare på flera olika plan.

Om True Crime