https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/06/logo.png

Jubilar med hoppfullhet inför framtiden

Östersjöfestivalen i Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus, är en av Europas största och ledande klassiska musikfestivaler med artister, orkestrar och dirigenter från Östersjöregionens absoluta toppskikt. Förutom oförglömliga musikaliska höjdpunkter har festivalen, under sina 20 år, även utvecklats till ett forum där musikaliska och mänskliga möten stärker det gemensamma intresset för – och kunskapen om – Östersjön.

Genom samtal och seminarier om musik, kultur, miljöarbete, politik, vetenskap och demokrati vill festivalen kunna bidra till en mer hållbar Östersjöregion. Årets seminarier kretsar kring hållbarhet och bildning, och tar avstamp i sina tjugo år av Östersjöfokus, men försöker också staka ut vår gemensamma väg framåt.

Festivalen har lyft hållbarhetsfrågor i 20 år och är lika relevant nu som någonsin förr. Vi är nu fler som tagit till oss att vi håller på att förlora det som vi håller kärt. Tillsammans blir det möjligt att göra de förändringar som behövs.

Emma Nyberg, projektledare

Östersjöfestivalen pågår den 25 augusti-3 september och Welma tog tillfället i akt att höra av sig till festivalens nya festivalgeneral och projektledare Emma Nyberg.

Vad är Östersjöfestivalen – varför behövs den?

Östersjöfestivalen skapades för att uppmärksamma Östersjöns miljöproblem. Festivalen bjuder in de bästa musikerna från Östersjöländerna och erbjuder publiken spännande symfoniska musikupplevelser samt samtal och utställningar om Östersjön och hållbarhet.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/06/esa-pekka-salonen_foto_hiroyukiito.jpg
Dirigenten Esa-Pekka Salonen var en av initiativtagarna till Östersjöfestivalen och kommer att leda jubileumskonserten den 31 augusti, i Berwaldhallen. Foto: Hiroyukiito.

20 år jubileum – hurra – hur märks det?

Vi firar med en jubileumskväll den 31 augusti med Esa-Pekka Salonen som dirigerar Mahlers allomfattande andra symfoni. Under kvällen presenteras vad festivalen betytt under dessa tjugo år och hur den är med och skapar framtiden. Konserten är slutsåld sedan länge, men kan ses livestreamad på Berwaldhallen Play.

Läs mer om Jubileumskvällen och hitta länken till konserten här

Redan den 26 augusti kommer Gidon Kremer och Kremerata Baltica att gästa festivalen på nytt efter 20 år. De var med under den allra första festivalen.

Anders Hillborg – en av festivalens kompositörer och besökare – har skrivit en jubileumsfanfar som uppförs vid öppningen av festivalen.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/06/emma-nyberg.jpg
Emma Nyberg är ny festivalgeneral och projektledare för Östersjöfestivalen. Foto: Berwaldhallen/Sveriges Radio.

Du är ny festivalgeneral för i år – vad har varit den största utmaningen?

Det svåraste tycker jag är att välja artister och ämnen att ta upp – det finns så många som är intressanta! För varje person eller tema man väljer, så väljer man ju också bort att presentera en annan – i vart fall under just denna festival.

I mitt arbete läser jag såklart om Östersjön och hållbarhetsfrågor och ibland ter sig framtiden så mörk och hopplös. Att lyfta sig själv ur mörkret och välja hoppfullheten igen är ibland svårt, men nödvändigt. Bara med hoppet i behåll har man orsak att sträva mot ett mer hållbart leverne.

Personligen har jag lyckan att ha ett drömjobb – att få kombinera min passion för den klassiska musiken med det viktiga arbetet att tillsammans hitta lösningar för en hållbar framtid.

Vad har du lärt dig om festivalen som du inte visste innan du började?

Jag har fått anledning att leta upp musik, som jag tidigare inte kände till, från Östersjöregionen. En del av denna musik kan man njuta av i cirkuskonserterna ”Trådar” och ”Glas” – två föreställningar med premiär på Familjedagen – årets nya satsning. Det finns galet rolig kammarmusik från Östersjömrådet!

Läs mer om Familjedagen den 3 september här

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/06/familjedagen_cirkus_foto_-mats-backer.jpg
Under årets nyinstiftade Familjedag kommer vi bl.a. kunna se cirkuskonserten Trådar, där Cirkus Cirkör och Radiosymfonikerna möts i en poetisk föreställning. Foto: Mats Bäcker.

Vilka är dina favoriter som man inte ska missa i år – och varför?

Precis varje konsert – annars hade jag inte varit nöjd med Berwaldhallens arbete! Men om jag ska välja ut några guldkorn skulle jag ändå nämna den första konserten där stjärnviolinisterna Pekka Kuusisto och Malin Broman möts i en virtuositetsduell – skratt och improvisation mellan stycken från fyra århundraden utlovas!

Läs mer om konserten och köp biljetter här

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/07/gideon-kremer_foto_angie-kremer.jpg
Den lettiske violinisten Gidon Kremer och ensemblen Kremerata Baltica återvänder till Östersjöfestivalen med musik av tonsättare från Estland, Lettland och Litauen. Foto: Angie Kremer.

Gidon Kremers spel förkroppsligar för mig begreppet bildning och visar vad människan förmår.  Den sublima samverkan mellan hjärta och hjärna under ett helt liv av musicerande på högsta nivå hörs i hans spel. Missa inte!

Läs mer om konserten och köp biljetter här

Den 27 augusti får Karin Rehnqvists monumentala Silent Earth, som behandlar klimatkrisen, sitt svenska uruppförande. Under samma konsert dirigerar Dima Slobodeniouk även Tjajkovskijs Kerubens Hymn och Rachmaninovs tvåa. Är man inte så bevandrad i den klassiska musiken är detta den perfekta konserten att välja under festivalen – mörkt, ljust, ljuvligt och bombastiskt!

Läs mer om konserten och köp biljetter här

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/06/Karin-Rehnqvist-2019-353-high-scaled-1.jpg
Tonsättaren Karin Rehnqvists verk Silent Earth framförs, för första gången i Sverige, på Östersjöfestivalen.

Jag vill även passa på att nämna Radiokörens konsert Lovsång till kärleken. Kaspars Putnins har valt ut stycken som hyllar allt levande och rörligt. Hans vision för ett hållbart samhälle är att mänskligheten ser sig som en del av helheten, istället för att vilja utnyttja naturresurserna på ett ohållbart sätt. Denna vision stärks av den lettiske ljuskonstnären Roberts Rubins projiceringar och av Etienne Glasers textläsning. Samtalet som föregår konserten (vars inträde ingår i konsertbiljetten), tar upp hur vi ska leva för att kunna känna hopp för framtiden igen och kända profiler som Kent Wisti och Pella Thiel ger sin syn på saken. Vi hoppas och tror att man går ifrån festivalens sista samtal och konsert med en känsla av hoppfullhet inför framtiden.

Läs mer om konsertkvällen och köp biljetter här