På scen

Scenkonstmuseet

Senast uppdaterad 2018-04-06

Beskrivning
På scen låter besökaren kliva in i teaterns, dansens och musikens värld – framför och bakom kulisserna. Här görs historiska och samtida nedslag inom det mångfacetterade fält som utgör svensk scenkonst. Föremål, bilder, videor och ljud, alla med egna historier att berätta, varvas med interaktiva stationer där besökaren kan sätta både sig själv och olika instrument i rörelse. Utställningen är uppdelad i fyra delar – dans, teater, musik och dockteater – och löper genom tre våningar i museets 1600-talsbyggnad. Föremålen kommer i olika skepnader och från olika århundranden. En dräkt från Ludvig XIV:s hovbalett har en lika självklar plats som rapparen Erik Lundins handskrivna texter om uppväxt, identitet och utanförskap.

En av utställningens röda trådar handlar om hantverket, övandet och utvecklingen av de förmågor som är själva grunden för den professionella scenkonsten. Många timmars hårt arbete ligger bakom varje föreställning, men det handlar inte enbart om repetition och automatiserat muskelminne. När och hur sker förvandlingen från att kopiera och upprepa en rörelse, ett ljud eller en text till att gestalta och uttrycka något konstnärligt? Här skärskådas konsten att skapa såväl låtar som instrument, dansarens outtröttliga arbete med kroppen och skådespelarens komplexa gestaltningsprocess. Varje scen har också en kuliss och arbetet som sker här bakom är en förutsättning för den konst som så småningom utövas på scen. I utställningen får besökarna inblick i de annars osynliga verkstäderna och exempelvis maskörens och kostymörens viktiga roller lyfts fram.

Vad händer när ditt ansikte förvandlas bakom en teatermask? Hur känns det att stå ansikte mot ansikte med en dansare från ett annat århundrande, i exakt samma pose? Ett 20-tal interaktiva stationer i utställningen vänder strålkastaren mot besökarens egen skapande förmåga. En nio meter lång glasvägg fylld med instrument, kombinerad med en interaktiv yta och ett antal tärningsliknande objekt låter besökare upptäcka, spela och kombinera instrument ur museets stora samling. En annan installation vänder på den gängse relationen mellan musik och dans – i stället för att låta kroppen svara på musik genom rörelse kan besökaren dansa fram toner och rytmer och skapa sin egen musik.

HITTA HIT

T-bana: Östermalmstorg.
Buss/spårvagnlinje 7: Nybroplan
Tider

Öppettider: tis 11–17, ons 11–20, tor–sön 11–17.

Kostnad

Entré: 0–20 år: fri entré. 21 år och över: 140 kronor. Onsdagar fri entré! Årskort för 1 vuxen: 270 kronor. Årskort för 2 vuxna: 380 kronor.

Info
Bra att veta
  • Hiss och ramperJa
Karta