Nu blir filmklassikern Änglagård musikal
För 30 år sedan drog den fulla hus på landets biografer och vann inte mindre än tre guldbaggar. Nu blir Änglagård musikal på Oscarsteatern. Welma har träffat Helen Sjöholm, som spelar den bittra Rut Flogfält, och Tommy Körberg som ska axla rollen som den godmodige Gottfrid samt mannen bakom den nyskrivna musiken, Fredrik Kempe.
1992 hade Colin Nutleys film Änglagård premiär och folk gick man ur huse för att se denna filmsuccé runtom på landets biografer. Nu, 31 år senare, blir Änglagård musikal. Den 10 september har den nyskrivna musikalen premiär på Oscarsteatern.
– När jag fick höra att Änglagård skulle bli musikal tänkte jag ”varför har ingen tänkt på att göra det tidigare? Det är självklart att Änglagård ska bli musikal! Där finns ju en jättebra story att hämta material ur. Själv såg jag filmen flera gånger när den kom och tyckte jättemycket om den.
Det säger Helen Sjöholm, som spelar Rut Flogfält, en komplex karaktär som har väldigt svårt att acceptera de främmande fåglar som kommer till den lilla västgötska byn Yxared när huvudrollskaraktären Fanny ärver Änglagård. När Fanny och hennes extravagante vän Zac dyker upp på sin motorcykel i den lilla byn bubblar rädslan för det främmande upp bland byborna och gamla hemligheter som har legat begravda i många år flyter upp till ytan.
Mycket spel- och sångbart
Rollen som Rut spelades i filmen av skådepelaren Viveka Seldahl – en roll som hon hyllades stort för.
– Jag minns så tydligt Vivekas fantastiska skådespeleri, speciellt scenen där hon skäller ut Fanny efter noter. Hon gjorde stort intryck på mig, men det får jag släppa och i stället hitta min egen ingång i karaktären. Det blir en rolig utmaning att ta mig an denna roll och göra den på mitt sätt, i musikalform som ju är något helt annat.
Det finns mycket inom Rut som är ”spel- och sångbart”, tycker Helen Sjöholm.
– Rut har så mycket nedtryckt och undangömt i sig. Det finns en mörk familjehemlighet som hon har burit på länge och som har förändrat liv. Det kan bli mycket dramatik.
Änglagård är en riktigt bra historia om kulturkrock och generationskrock och den är lika aktuell nu som då
Tommy Körberg
Tommy Körberg som Gottfrid
Rollen som den sympatiske Gottfrid spelas av Tommy Körberg. I filmen spelades karaktären av skådespelaren Ernst Günther som också vann en guldbagge för sin rolltolkning.
– Ernst Günther var en stor hjälte för mig och en skådespelare med ett längtansfullt och godmodigt uttryck. Det ska bli väldigt roligt att ta mig an rollen som Gottfrid i musikalform. Änglagård är en riktigt bra historia om kulturkrock och generationskrock och den är lika aktuell nu som då, säger Tommy Körberg.
Även om han inte har någon speciell favoritscen så är samtalen mellan bröderna Gottfrid och Ivar något han minns med värme från filmen.
– Det är fina scener och de är som upplagda för skojigheter och allvar på samma gång.
Musik av Fredrik Kempe
Musiken till den nya musikalen är skriven av Fredrik Kempe. Han har arbetat nära manusförfattarna Edward af Sillén, tillika regissör, och Daniel Réhn under hela skapandeprocessen. Trion har även vänt sig till filmens ursprunglige manusförfattare och regissör, Colin Nutley, och skådespelaren Helena Bergström som spelade Fanny 1992. De två har agerat rådgivare men samtidigt hållit ett avstånd och låtit musikalmakarna göra sin egen grej.
Att skapa musikal av en film handlar mycket om att komprimera och känna in vad i berättelsen som passar att sjungas och vad som mår bäst av att förmedlas med ord, berättar Fredrik Kempe.
– Jag kände spontant att det finns en musikalisk ton i filmen och att det fanns bra förutsättningar för att göra musikal av denna film. Det svänger i materialet och det finns en berättelse med både tårar och skratt.
Låtarna föds i skarvarna
Han låter de självklara låtarna komma till först, därefter föds de som kanske är lite klurigare att få till. Men alla låtar kommer i skarven mellan känslolägena, för det är då det händer något med musiken, menar Fredrik Kempe.
– Det är i de där skarvarna man kan brista ut i sång utan att det blir töntigt. Det man däremot inte ska göra är att först säga något med ord och sen sjunga det. Då blir det bara för långt och tråkigt.
Han beskriver sitt låtskapande som instinktivt, att musiken måste komma organiskt. När han känner att en scen passar för en sång då kommer det till honom. Så var det till exempel med första låten i andra akten, där Fanny och Rut står och skäller ut varandra.
– Det är en favoritscen och den har blivit till en sång som heter Kött och blod. Jag tycker det är en låt som kommer nära pudelns kärna: konflikten mellan stad och land, mellan fördomar och frihet. Det blir mustigt och härligt och en scen där hela ensemblen är med – allt från syföreningsdamerna till det brokiga Berlingänget.
- Text: Karin Cedronius
Om Musikalen Änglagård
Musikalen Änglagård har premiär den 10 september på Oscarsteatern.
Rollerna som Fanny och Zac spelas av Tuva B Larsen och Lindy Larsson. Helen Sjöholm spelar Rut Flogfält och Tommy Körberg spelar Gottfrid. Musiken har skrivits av Fredrik Kempe och manus av Edward af Sillén och Daniel Réhn. Regi Edward af Sillén.