Intensivt, dramatiskt och känslosamt – nyskriven svensk opera om PMS
Det är dramatiskt, komiskt, intensivt och lekfullt – allt i ett. Den 16 juni har världens första PMS-opera premiär på Reimersholmes Hotel. Regissören Sara Ribbenstedt utlovar många glada skratt blandat med mörkaste allvar i denna tragikomiska opera om PMS och hur det kan förstöra en parrelation.
Hej Sara! Hur tusan kommer man på att göra en operaföreställning om PMS?
Jag blev själv väldigt exalterad när jag första gången fick höra talas om pms och opera i kombination! Det hela började 2017 när Alma Lindé, som då gick på Stockholms konstnärliga högskola och Corinne von Dardel, som gick på Kungliga Musikhögskolan, möttes i ett gemensamt projekt. De hade fått i uppgift att skriva en ny svensk opera tillsammans. Alma, som skrivit librettot, funderade på vad man skulle kunna ha för ämne som är lika dramatiskt som i de gamla klassiska operorna. Plötsligt kom hon på: PMS! När hon och Corinne, som skrivit musiken, träffades bondade de i detta och ur det mötet föddes en fantastisk historia som har minst lika starka känslouttryck som de klassiska gamla operorna.
Vad handlar PMSIUS om?
Alma är ett komiskt geni och i den här föreställningen har hon gett PMS en röst. Hon har helt enkelt skrivit en tragikomisk opera om PMS och hur det kan förstöra en parrelation. Corinne har i samma lekfulla anda tonsatt texten med tvära känslokast som beskriver den fruktansvärda, mörka kraft som PMS kan vara. Det är roligt, humoristiskt, mörkt och allvarligt – allt på samma gång.
PMSIUS är en androgyn gestalt som är en slags mix av showig diva och klassiskt charmig skurk
Beskriv karaktärerna!
Vi möter ett par där kvinnan lider av PMS, förkroppsligat i karaktären PMSIUS som kommer in och ställer till det. PMSIUS är en androgyn gestalt som är en slags mix av showig diva och klassiskt charmig skurk. Den här karaktären iscensätter berättelsen om paret och leker runt med dem som sina dockor. Det är så smart att Alma Lindé har gett PMS en röst och förkroppsligat den i en sångare, på så sätt separerar hon besvären från den som lider av dem.
Hur är det att regissera en nyskriven svensk opera?
Det är grymt! När man spelar äldre operastycken måste man brottas med förlegade normer och berättelser som ofta känns daterade. Det slipper vi nu. Detta är up-to-date och skrivet ur ett kvinnoperspektiv. Det gör det lustfyllt och härligt att regissera. Att jag dessutom kan ha en dialog med både kompositören och librettisten är en härlig bonus!
Operakollektivet Kamraterna står bakom PMSIUS. Vilka är de?
Det är ett fritt sammansatt operakompani som har funnits i 20 år och som gör krispig opera och dramatik. Deras föreställningar är alltid lite närmare publiken, och når lite längre in i hjärtat samtidigt som de frambringar skratt och eftertanke. Kamraternas mission är att visa att opera är en levande och samtida konst, precis så som vi gör i den här föreställningen.
Måste man vara van operabesökare för att se PMSIUS?
Absolut inte! Det är en föreställning för alla. Dels är den på svenska, så du behöver inte följa någon textmaskin för att förstå. Dels är formatet är så lätt att ta till sig för det är underhållande, lekfullt och fyllt av igenkänning. Den passar lika bra för kvinnor som själva lider av PMS eller för deras partners och anhöriga som också drabbas på något vis, och för alla andra som vill ha en kul, tänkvärd och medryckande kväll.
När föreställningen är slut bjuds det på ”eftermingel” med operaDJ på Reimersholme Hotel – berätta!
Eftersom hela föreställningen är showig och kabarélik vill vi spinna vidare på att festen fortsätter även när operan är slut. Därför bjuder vi in till efterhäng där man kan dricka drinkar, snacka med varandra om det man har upplevt och lyssna på bra musik. Vår DJ kommer att spela en härlig blandning av klubbmusik och opera.
Om PMSIUS:
Föreställningen är en timme lång och framförs på svenska. I samband med föreställningen på helgerna bjuds det på eftermingel med fortsatt barhäng med ensemblen och OperaDj. Premiär 16 juni och spelas till 8 juli på Reimersholme Hotel.
- Text: Karin Cedronius
- Foto: Jacob Danielsson