Digitalt

Slott

Digitalt föredrag: Sorg på 1600-talet

31 oktober

Skoklosters slott

Hur bemöter man sorg på 1600-talet? Om tröst i tidigmoderna likpredikningar på Skoklosters slott

Att förlora ett familjemedlem eller en vän genom sjukdom, olyckor eller krig var en vanlig erfarenhet på 1600-talet. Förlust och sorg präglade tillvaron för de allra flesta, helt oavsett ståndstillhörighet. Likpredikningarna som finns bevarade på Skoklosters slottsbibliotek vittnar om människors öden men ger också inblick i hur man bemöter människors sorg i tidigmodern tid.

Susanne Tienken är docent i tysk språkvetenskap vid Stockholms universitet och projektledare för forskningsinfrastrukturprojektet Från bokskåpet till skärmen. Digitalisering av likpredikningarna i Skoklosters slottsbibliotek (Riksbankens jubileumsfond) och Jonas Häggblom, intendent för Skoklosters slotts samlingar.

När

31 oktober kl 17.30 – 18.30

Pris

100 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tag pendeltåget till Bålsta (sitt långt fram i tåget för att komma närmast utgången) och byt där till UL-buss 311 mot Skokloster. Resan tar ca en timme och en kvart.

Bil: Tag E18 mot Oslo/Enköping, sväng av vid Bro till länsväg 269/263 och följ skyltningen mot Skokloster. Resan är sju mil och tar ca en timme. Ett annat alternativ är E4 norrut, avfart vid Märsta till länsväg 263 som går förbi Sigtuna vidare mot Skokloster och Enköping. Efter avfarten från 263 ut på Skohalvön väntar tolv km landsväg genom gammal kulturbygd kantad av runstenar och bördiga åkrar. Koordinater: 59.70568, 17.62295

Spana in Welmas olika guider

Annonser: