Tillfällig utställning
Galjonsbilder
Sjöhistoriska museet
Sjöhistoriska har en av landets största och mest fascinerande samlingar galjonsbilder. Skeppen de en gång satt på är borta, men bilderna finns kvar. Vandra runt i museet och upptäck galjonsbilderna, alla med en egen fascinerande historia att berätta.
Varför galjonsbilder?
Kanske är seden att bygga stäv- och galjonsbilder lika gammal som skeppsbyggnadskonsten själv. Redan på forntidsskutor från olika delar av världen fanns figurer som föreställde skräckinjagande odjur; de var där för att skrämma farliga havsväsen. De gamla egypterna hade ett tag snidade tjurhuvuden i fören på sina båtar, eftersom man trodde att det skulle ge lycka på färden och blidka gudarna. Vikingaskeppens drakhuvuden skulle sätta skräck i fienden, men var också till för att hålla onda andar borta.
En fängslande samling
I Sjöhistoriskas stora samling av galjonsbilder är det lätt att se att modet för konstformen skiftat genom århundradena. På 1600- och i början av 1700-talet var lejon ett av de absolut vanligaste motiven för galjonsbilder – det var en symbol för makt och styrka. På museet finns ett vackert lejon från tidigt 1700-tal, byggt i ett hårt asiatiskt träslag och som troligen suttit på en ostindiefarare (handelsfartyg som användes av Ostindiska Kompaniet).
På 1800-talet var det vanligt att galjonsbilder föreställde skeppsredares döttrar eller hustrur. Sjöhistoriska har flera snidade figurer av kvinnor som suttit i fören på handelsfartyg från den tiden. I museets Minneshall finns till exempel den vackra galjonsbilden till ångfregatten Vanadis, byggd på 1860-talet. Figuren föreställer Vanadis, mer känd som Freja, fruktbarhetsgudinna i nordisk mytologi. Den är snidad av Henrik Nerpin, högt ansedd ornamentsbildhuggare som hade sin verkstad på Mäster Samuelsgatan i Stockholm.
De största och tyngsta av Sjöhistoriskas galjonsbilder är snidade av amiralitetsbildhuggaren Johan Törnström. I Minneshallen finns galjonsbilden till Linjeskeppet Dygden, en gigantisk rödmålad mansfigur i antik stil. I samma sal finns galjonsbilderna till fregatterna Eurydike och Thetis, båda döpta efter personer i grekisk mytologi. Alla tre är Johan Törnströms verk.
När
Tis-sön kl 10-17
Pris
Ingår i entrépriset
Bra att veta
Hitta hit
Buss 69 mot Blockhusudden/ Kaknästornet, hållplats Museiparken.
Parkeringsplatser finns runtom byggnaden.
Annonser: