Samtal

Idébaren#28: Pyroteknik och läktarstök – supporterkultur eller samhällsproblem?

5 mars

Kulturhuset Stadsteatern

Pyroteknik, knallskott och ordningsstörningar präglar svensk fotbollsdebatt. Å andra sidan blomstrar fankulturen med tifon och folkfest på läktaren. Behovet av stärkt säkerhet inom svensk fotboll diskuteras på högsta politiska nivå. Hur kan vi främja den positiva fankulturen och samtidigt motverka våld? Välkommen till en debatt inför Allsvenskan 2025!

I fjol slog Allsvenskan publikrekord med 2 588 708 besökare. Både Polisen och Svensk elitfotboll noterade en nedgång av våld och hot under säsongen 2024 i jämförelse med år 2023. Enligt aktörernas årsrapporter beror nedgången på den exkluderingsstrategi som innebär att våldsamma supportrar portas från matcher. Strategin har däremot inte haft någon särskilt stor inverkan på användningen av pyroteknik och maskerade besökare. 

Klart är att fotbollsevenemangen kräver stora polisresurser och så även en del av skattebetalarnas pengar. I höstas möttes Hammarby och Djurgården i ett derby som urartade när ett hundratal pyrotekniska fyrverkerier avfyrades i arenan. Detta trots omfattande visiteringar. Levande supporterkultur säger vissa, skadlig machokultur hävdar andra. 

Svenska fotbollförbundet föreslog tidigare i år förändringar i regelverket som exempelvis innefattar krav på granskning av budskap på banderoller, förbud mot maskering och krav på kortsideklackar. Förslagen väckte kritik hos SFSU – Svenska fotbollssupporterunionen vars tidigare ordförande Isak Edén kallade vissa av förslagen ”mer eller mindre befängda”. 

Den 31 mars redovisas en utredning som tillsatts av regeringen om åtgärder för att minska läktarvåld och ordningsstörningar vid idrottsevenemang. Utredaren har bland annat i uppdrag att se över regler om tillträdesförbud och ökad kamerabevakning vid arenorna. Kommer de eventuella skärpningarna leda till en tryggare matchkultur eller snarare lägga sig som en våt filt över fotbollsfesten som sådan? 

Hur kan vi skilja våldsverkan, ordningsstörning och supporterkultur åt?  Varför är pyrotekniken egentligen så viktig? Vilka åtgärder kan vidtas för att minska våldet? Kan klubbar, supportrar och myndigheter samverka för en tryggare fotbollsupplevelse? Hur kan relationen mellan ordningsmakt och fotbollsfans förbättras?

Paneldeltagare annonseras inom kort. 

Insläpp och barförsäljning från 17:00. Debatten startar 17:30.

Idébaren är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern, tankesmedjan Timbro och Arena Idé. Moderator för hela serien är frilansjournalisten och producenten Karin Hübinette. Som gäst är du mer än välkommen att vara en aktiv del av samtalet. Frågor och kommentarer uppmuntras för att kvällen ska ta spinn!

Hitta till Lilla Studion

Lilla Studion ligger på gatuplan i byggnaden mitt emot glasobelisken. Adress: Sergels torg 3.

Välkomna!                                   

För frågor om evenemanget, vänligen kontakta:
kundtjanst@kulturhusetstadsteatern.se

När

5 mars 17:30-20:30

Pris

125 kronor

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Pendeltåg till centralen, tunnelbanan till T-centralen, stadsbussar och spårvagn till Sergels torg.

Allt som händer – Kulturhuset Stadsteatern

Spana in Welmas olika guider

Annonser: