Samtal

Museum

Spritmuseum Talks: om svensk måltidskultur med Richard Tellström

Drömmen om maten och drycken som gör Sverige till ett bättre land.

Vad blir det för middag ikväll? En fråga vi alla ställs inför gång på gång, men som vi sällan analyserar på djupet. Men oavsett vad svaret blir har tallrikens komposition knappast kommit till av en slump. Det menar åtminstone mathistorikern Richard Tellström. Men hur står det till med drycken egentligen?

Välkommen till ett föredrag med Richard Tellström om idéer som präglat den svenska mat- och dryckeskulturen, från 1800-talet och framåt. Svenskarnas vanor har i allra högsta grad påverkats av allt från politik och klimat, till religion och traditioner. Från nykterhetsrörelsen och motbokstiden till Systembolaget, Operation vin, Spola kröken och gårdsförsäljning – svenskarnas val av mat och dryck har ständigt innehållit drömmen om ett annat, bättre, liv.

Richard Tellström är mathistoriker, docent i måltidshistoria, medskapare till tv-serien Historieätarna och författare till boken ”Varje tugga har en tanke” (2024). Han har skrivit och föreläst om svensk mat- och dryckeskultur i många år.

Föredraget ingår i entrén till museet, men biljett behöver förbokas för att garantera plats.

Välkomna!

När

25 februari 17.00

Pris

190 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana: Station Karlaplan; därifrån 10 minuters promenad.
Buss 67 till hållplats Liljevalchs/Gröna Lund.
Buss 69 och 76 till hållplats Djurgårdsbron.
Spårvagn nr 7 går från Sergels Torg till Liljevalchs/Gröna Lund.
Djurgårdsfärjan går från Slussen året runt.

Promenad från Centralstationen till Spritmuseet längs Strandvägen tar ca 30 minuter.

Spana in Welmas olika guider

Annonser: